Spoznávajte svet cez gurmánske zážitky. Toto sú typické raňajky v iných krajinách

2024-05-07 00:00:00 |   |    | 

Čo radi jedávate počas vašich dovoleniek? Pokiaľ chcete skutočne spoznať novú krajinu, mali by ste ochutnávať aj ich tradičné jedlá. Spríjemnite si hneď začiatok dňa a zvoľte raňajky, ktoré jedávajú aj domáci obyvatelia. Zaujímavé kombinácie chutí občas poriadne prekvapia!



 

Anglicko

Zatiaľ čo u nás je najsýtejším jedlom dňa obed, v Anglicku, ale aj Škótsku či Írsku, si vypestovali inú tradíciu. Doma si dávajú štedré raňajky, v práci hlad zaženú jednoduchým sendvičom a večeru majú opäť väčšiu a v spoločnosti celej rodiny. Z toho dôvodu býva aj ich prvé jedlo dňa poriadnou dávkou kalórií.

V Anglicku, Írsku a Škótsku dostanete pod označením „anglické raňajky“ kombináciu malých porcií rôznych teplých pokrmov. Zvyčajne sa servíruje pečená klobáska, ich verzia krvavničiek, praženica či volské oko, grilované šampiňóny a paradajky, fazuľa v paradajkovej omáčke a zemiakové posúchy. Všade ich pripravujú v trošku inej kombinácii, ktorú doplnia hriankou s maslom a čiernym čajom s mliekom.

 

India

Puri je tradičnou verziu indických raňajok. Ich základ tvoria tenké chlebové placky, ktoré sa pražia v horúcom oleji a tak sa trochu nafúknu. Následne sa podávajú buď so zemiakovým karí, alebo v sladkej verzii s obilninovou kašou. Placky si lámete na menšie kusy a namáčate do chuťovo výraznej prílohy.

 

Kolumbia

V tejto krajine vám ponúknu zaujímavú verziu zero waste raňajok. Časť z nich totiž vždy tvoria zvyšky z predošlého obeda. Ich základ je však stále rovnaký. Pripravujú sa vajcia na rôzne spôsoby (najčastejšie ako praženica) a ku nim jedna mäsová a jedna ryžová zložka. Tieto dve časti Calentada sú vždy iné a závisia od toho, čo ste jedli predošlý deň. Vajcia teda doplníte napríklad ryžou, avokádom, salsou, klobáskou, pečeným bravčovým mäsom alebo fazuľou uvarenou v omáčke.

 

Turecko

Aj Turci tradične preferujú teplé raňajky s rôznymi pikantnými a aromatickými omáčkami, do ktorých pridávajú zeleninu či klobásky. Najzaujímavejšou alternatívou je cilbir, teda skvelé poširované vajcia pomaly pripravované v gréckom jogurte. Ten je ochutený kôprom a cesnakom. Keď je všetko hotové, ešte sa na záver celý pokrm preleje roztopeným maslom.

 

Mexiko

V Mexiku by sa nikdy nezaobišli bez ich milovaných nachos. V jednej z verzií ich pripravujú aj na raňajky. Tento pokrm sa volá chilaquiles a tvorí ho tortilla, ktorú pokrájajú na malé trojuholníky a vypražia. Potom ich podávajú s vajcami, avokádom, štedrou dávkou salsy alebo inej pikantnej omáčky a fazúľ. Vždy si trochu naložíte na tortillu a takto jete v rôznych chuťových kombináciách.

 

Taliansko

Raňajky v Taliansku sú tradične sladké, aby si tak urobili skvelý začiatok dňa. Dávajte však pozor, domáci sú veľmi citliví na svoje tradície a pri nesprávnom objednávaní sa môžu uraziť. V prvom rade sa síce ich pečivo podobá francúzskemu croissantu, v skutočnosti ale ide o cornetto z odlišného cesta, do ktorého nejde maslo. To býva navyše často plnené tvarohom, pistáciami alebo marmeládou. Nezamieňajte si ich teda a označte ich správne. Druhou obľúbeniu súčasťou raňajok je cappuccino, ktoré môžete objednávať vždy len do 12:00. Považuje sa za raňajkovú kávu, preto ho už poobede obvykle neservírujú.

 

Kambodža

V niektorých krajinách sa raňajky podobajú skôr brunchu. To je aj prípad Kambodže, Vietnamu a Thajska, kde sa obvykle podáva Kuy Teav z ryžových rezancov. Tie sa ochutia cesnakovým olejom, cukrom, sójovou a ustricovou omáčkou a potom sa ponoria do bravčového alebo krevetového vývaru. Nakoniec ich kuchári doplnia pomaly pečeným bôčikom alebo vyprážanými krevetami a zeleninou a sýte jedlo je na svete.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa